Nyheter 31. januar 2017

Travet gir, og travet tar…

LykkjeTveiten_Og_GardinTrappaSøndag var vi alle i skyene etter Lionel sin fantastiske tredjeplass i Prix d’Amerique. Denne uken skulle vi flyte på bølgen og innlede med tre gode vinnersjanser. Men den gang ei.

Når en hest ikke får den uttellingen man håper på (merk), skyldes det ofte at de firbeinte har hatt en dårlig dag, vært syke eller galoppert. Men når hestene er fantastiske og gjør så godt de kan, kjennes det fryktelig tungt når andre momenter spiller inn. Som når de sitter fast og ikke får sjansen (kan vris positivt), blir felt av banen eller blir påkjørt av en konkurrent. Alt dette kan man leve med.

Det er når de menneskelige faktorene spiller inn at  man vrir seg i smerte. At man føler man kunne gjort noe annerledes, og dermed fått andre utfall. Mandag og tirsdag må vi bare sette tykke streke over og glemme.

Mandag kjørte som nevnt Cato og Thomas tur-retur Färjestad uten at Mymanyyouare fikk sjansen. Banen var i oppløsning. Forferdelig kjedelig ettersom hesten har fantastisk form og hadde det gaveløpet foran seg. Mymanyyouare har såpass med penger på seg at han må møte de beste i Norge, og han er faktisk dyktig nok til å hevde seg i penga hver gang. Dermed blir det få fine løp (såkalte formløp), og når det endelig dukket opp et fint løp i Sverige hvor de beste i grunnlaget ikke var på plass, ble løpet selvfølgelig innstilt.

Tirsdag var det blanke ark. Gardin Trappa (t.h) og Lykkje Tveiten (t.v) hadde jobbet ypperlig før debuten for oss. Cato tok det med ro til å begynne med i det første løpet, og gjorde det eneste rette da han sendte avgårde via tredjespor etter en 35-åpning. Han var jo nestfavoritt og favoritten hadde kastet kortene ved å slippe føringen. Cato regnet med å komme ned utvendig leder, men ble på merkelig vis svart opp av en hest som til slutt ikke fikk premie. Gardin Trappa koblet grepet på denne og lederen på oppløpet, men da favoritten fikk åpning, da nevnte dødenshest ga seg, måtte Cato slippe litt ekstra etter for å svare opp. På siste steget galopperte Gardin Trappa i mål som vinner. Etter å ha gjort et fantastisk løp med tredjespor hele siste runden. Kun uflaks og tykk utur. Uhellet gikk på en måte å svelge da hesten eies av Thomas og viste at hun er kjempegod. Det er jo bare å starte nest gang og vinne da….

MO20170131_2

Verre var det med Lykkje Tveiten sine eiere som hadde reist fire timer fra Fåvang for å se hesten sin kjempe om seieren. Han hadde jo trent så fint, og Cato så lyst på mulighetene. Teten nektet ingen Lykkje Tveiten, men da lite betrodde Brenne Balder trykket på – valgte Cato fornuftig nok å slippe. Vi skal jo kjøre flere løp med hesten. I siste sving er nevnte hest på retur, og Cato velger å ta seg ut i andre utvendig i rygg på en frisk hest. Utgjort nok så feiler denne. Og for å unngå å få hesten i fanget slik at en ulykke oppstår, må Cato dra i høyretommen. Skadelidende blir Joakim Hansen som blir flyttet ut et spor. Hesten hans er kald og fullfører ikke til mål, men det gjør Lykkje Tveiten som sylspurter til en andreplass. Dommerne mener at hesten ikke oppnår plasseringen med mindre han flytter ut en konkurrent. Og det er helt rett.

Vi skal ikke legge oss oppi den beslutningen, men for å beskrive hvor små marginer det er i travløp – så vinner Lykkje Tveiten løpet om Cato velger å bli sittende i ryggen Brenne Balder fordi alt åpner seg når Lars Anvar Kolle sin hest feiler. For å se det må man selvfølgelig være synsk. Eller se løpet i reprise… Det er nemlig slike valg som bikker den ene eller andre veien, alt ettersom man sitter i tur eller utur.

MO20170131_7

Det positive er at Lykkje Tveiten var utrolig fin og travet som ei klokke. Et stort skritt i riktig retning, så får vi heller krumme nakken og ta nye tak. For mandag og tirsdag har vært to forferdelige dager, selv om hestene har vært fantastiske….